Monday 6 April 2015

Gluten-free Food: Pakoora


Pakoora a.k.a Pakistani Fritters

Pssstttt....... meh sini nak kongsi lagi satu resepi gluten-free. Sesuai lah untuk mereka yang ada gluten-allergy atau gluten-intolerance.

(Basically, gluten can be found in wheat/gandum, rye & barley & sometimes oat)

Ini resepi jemput-jemput Pakistan. 

Makanan tradisi mereka lah ni. Menurut kawan aku, kalau bulan puasa, wajib kena ada ni. 

Resepi:

1) Tepung kacang kuda (boleh ditemui di bahagian yang jual tepung atta, tepung buat tosai, tepung buat maruku dan yang seangkatan dengannya). 
2) Telur
3) Ubi kentang direbus dahulu dan dipotong dadu
4) Garam
5) Baking soda
6) Cumin powder (boleh juga tambah spices yang lain untuk rasa lagi ummpph)
7) Air

Campurkan kesemua bahan. Kalau nak letak veggies pun boleh. Ikut suka. Sukatan tu agak-agak macam nak buat cekodok biasa tu. 

Deep fry. 

Siap. 

Till then see ya.

Stay Healthy the Right Way

1 comment:

  1. I recently came across your blog and have been scaning along. I thought I would leave my first comment. I don�t know what to say except that I have enjoyed scaning what you all have to say Read Full Article

    ReplyDelete