Thursday, 27 August 2015

Essential Oils: DIY Facial Mask



DIY Facial Mask's Ingredients

Hola !

Lama tidak bersua. 

Sekarang, aku sudah jatuh cinta dengan essential oils (EO). 

EO salah satu terapi alternatif yang boleh digunakan dalam penjagaan kesihatan seharian (juga kecantikan!). 

Tapi haruslah dipastikan EO itu yang betul-betul asli dan tulen, iaitu 100% oils extracted from the plants. 

Setakat ni, yang ada di rumah ni:

Peppermint (good for headache, nausea, digestive issue, sinus) --- senantiasa daku bawa ke mana sahaja yang ni.
Frankincense (focus, immune system esp for kids, skin health)
Lavender (sleep, antibacteria, calm, skin health)
DigiSize (digestive issues macam diarrhea ke, stomachache ke)
Lemongrass (penghalau nyamuk, calm, sleep)

Boleh je nak tengok di website Young Living EO kalau nak tahu lebih lanjut......

Minggu lepas, aku try buat facial mask guna EO ni......bahan-bahannya cuma serbuk kunyit, grapeseed oil, Frank EO ..... 

Best ! 



Monday, 6 July 2015

3-ingredients Cookies



Gluten-free, Dairy-free, Sugar-free, Eggless

Olivenol Essence menganjurkan peraduan resepi sempena Ramadhan dan Syawal ini. Apa lagi, excited hati ini. Marilah kita cipta resepi yang ringkas-ringkas aje ya. 

(Boleh rujuk FB Olivenol sekiranya berminat ya, tarikh tutup 31 Julai 2015). 

Minggu lepas, terciptalah resepi biskut anak-anak dengan menggunakan 3 bahan utama sahaja. 

Waaahhhh, masa jumpa resepi ni, hati sangatlah berbunga riang..... 3 bahan saja kot, siapa yang tak suka kan? 

Jom tengok apa 3 bahan tu:

1) Pisang
2) Kismis
3) Oat

Dan 1 ml Olivenol Essence (syarat untuk menyertai peraduan tersebut kena masukkan pati ini dalam masakan kita).

Gaul aje kesemua bahan. Dan bentukkan. Bakar dalam oven pada suhu 190 Celcius selama 40 minit. 

Mudah kan? 

Tak perlu masukkan gula, sebab pisang akan bagi rasa manis.

Tanpa telur, tanpa tepung, tanpa tenusu ---- resepi ini sangat sesuai untuk mereka yang ada allergy tertentu......

Dan..... dah tentu-tentunya jimat...hehehhehe

So mommies, what are you waiting for? 

Till then see ya...

Stay Healthy the Right Way....

Monday, 29 June 2015

Gluten-Free Crustless Mini Cheesecake






Siapa yang tak suka makan cheesecake ye dak?

Aku kalau kek-kek lain tak berapa gemar sangat, tapi cheesecake biasanya tak tolak.

Dan cheesecake yang paling best tentu-tentunya dari SR kan......

Tapi dah semenjak SR ada isu GMP tu, kenalah tahan nafsu daripada membelinya kan...

Bagus juga timbul isu tu, barulah aku ada 'push-factor' untuk buat sendiri cheesecake ni....lagipun, bila buat sendiri, kita tak adalah masukkan bahan yang bukan-bukan....betul?

Dengan itu, marilah kita meng 'google' resepi cheesecake yang paling senang ya.....biasalah, nak buat sendiri, haruslah cari resepi yang seringkas mungkin tapi sedap ! 

Akhirnya ketemu resepi crustless ---- menarik ! 

Sebab memang tak gemar pun makan crust base tu, sebab daripada biskut kan biasanya.....

So let's do it !

1) 2 tubes cream cheese (250g/tube)
2) 2 biji telur ayam kampung
3) 1 tsp jus lemon
4) 1 tsp serbuk kopi Agros
5) 1 tsp pure vanilla extract --- di Penang boleh beli di Tropical Spice Garden, boleh google websitenya. 
6) 1/2 cup raw cane sugar

Kesemua bahan dicampurkan hingga sebati. Kalau ada cake mixer sangat sesuai lah ya. Tapi aku tak ada, makanya kita gaul aje guna senduk biasa (manual gitu). 

Lepas tu letakkan dalam cawan cupcake....bagus guna cawan ni, kek tak melekat, bila dikeluarkan daripada acuan pun, cun aje rupa fizikalnya. 

Bake in the oven at 190 Celcius for 30-40 mins. 

Rasanya? 

Yummylicious!!!!

Sedap ! Rasa cheese tu memang uummmpphhh lar! 

Anoks suka sangat......yeay! 

Note: Resepi di atas menghasilkan cheesecake yang kaya dengan rasa cheese dalam versi kurang manis. Rasa kopi nya pun mild sahaja. 

Lepas ni tak perlu dah la beli cheesecake...hahahhaha.....

Till then see ya,

Stay Healthy the Right Way.

Monday, 1 June 2015

Baek Kimchi


My version of baek kimchi

Sabtu, buat lagi kimchi biasa, dapatlah 3 balang. Yang sebelum ni buat dalam 3 minggu dah nak habis 3 balang....sebab tu cepat-cepat top-up....harapnya bisa bertahan sehingga ramadhan.....

Petang semalam pula, cuba buat white kimchi atau baek kimchi.....lama dah intai-intai resepi.....tak sangka pulak ada juga resepi kimchi untuk yang tak suka pedas ataupun yang alergik tengok warna merah tu kan.......

Maka usunglah hero berdua tu memborong bahan-bahan di Tesco. Berikut adalah bahan-bahan yang aku gunakan, modifikasi daripada resepi asal lah ye, maklumlah tak semua bahan asal tu ada di Tesco...

1) Kubis panjang/Kubis Cina (potong kecil)
2) Lobak merah (hiris halus memanjang)
3) Lobak putih/White radish (resepi asal guna Daikon radish) (hiris halus memanjang)
4) Daun bawang (potong kecil-kecil)
5) Capsicum (merah hijau kuning) (hiris halus memanjang)
6) Pine nut (aku beli di NHF, boleh juga beli di mana-mana kedai organik)
7) Red dates 4 biji (rendam, buang biji dan hiris halus)
8) Chestnut (resepi asal ada letak ni, aku tak letak)
9) Pear 1 biji (hiris memanjang)

Bahan-bahan sos/brine (dikisar dan dicampurkan dengan 5 cawan air mineral):

1) Bawang besar Holland 1 biji
2) Halia saiz ibu jari
3) Bawang putih 1 labu
4) Cencalok 3 sudu besar @ Budu

Langkah penyediaannya sama seperti kimchi yang biasa tu. 

Kalau nak ikutkan, white kimchi ni lagi senang nak disediakan kerana tidak melibatkan penggunaan tepung pulut. 

24 jam pada suhu bilik untuk fermentation time. 

Petang ni balik kerja baru boleh rasa.....tak pernah lagi rasa sebelum ni.....

Till then see ya

Stay Healthy the Right Way

Monday, 18 May 2015

Kimchi in the house!


Seminggu tidak bersiaran. Memenuhi kursus sana-sini dan juga aktiviti konvo di kampus. 

Dah pasang niat, by the weekend, nak buat kimchi. Aiihhh meleleh dah air liur bila teringat.......

1st time buat yang proper sebegini, sebelum ni asyik bertangguh ja......

Well, kimchi tak perlu diperkenalkan lagi kot. 

Makanan tradisi Korea tu......tapi aku tak layan KPop ni, cuma suka Kimchi je....dulu-dulu masa orang gila dengan Winter Sonata pun, aku tak tengok....sampai sekarang pun tak tengok....cuma 1 ja drama Korea yang aku layan dulu ---- > Autumn in My Heart....perghh, gila sedih......terus tak mau tengok dah selepas tu....huhuhuhu


Untuk membeli bahan-bahan mentah, marilah kita berkunjung ke Aeon Big ya.....bagi akulah masa tu, lunch break masa kursus minggu lepas....

Bahan-bahan:

Kubis Cina/panjang (kalau tak ada boleh aja guna kobis bulat biasa tu)
Carrot
Daikon radish (tapi aku cuma jumpa white radish ja kat situ)
Daun bawang
Halia --- cincang halus
Bawang besar Holland -- dikisar
Bawang putih --- cincang halus
Epal merah sebiji --- dikisar
Budu --- 2 sudu besar
Cencalok --- 2 sudu besar
Serbuk cili Faiza --- 1/3 cawan
Garam dan gula secukup rasa
1/3 cawan tepung pulut dijadikan pes (masak dengan air sehingga menjadi likat) --- sejukkan


The veggies
Step-by-step:

1) Bersihkan kobis dan potong kecil. Lumurkan dengan garam dan biarkan sehingga 2-3-4 jam.
2) Selepas itu, bersihkan kobis tadi sebanyak 3 kali dan toskan hingga kering. 
3) Sayuran lain bolehlah dipotong halus memanjang.
4) Gaulkan pes tepung pulut bersama serbuk cili, budu, cencalok, epal, bawang besar, halia dan bawang putih serta gula secukup rasa. 
5) Masukkan sayuran/kobis ke dalam adunan pes tadi dan gaul sebati. 
6) Masukkan kimchi ke dalam balang kaca dan penutup kedap udara. Simpan pada suhu bilik selama 24 jam dan disimpan di dalam fridge selepas itu.
7) Sedia untuk dimakan. 

Part of ingredients


Semasa tempoh 24 jam fermentation tu, boleh perasan ya ada buih-buih kecil kelihatan di celah-celah timbunan kimchi tu...... I was very happy when I see that.

Bermaksud ada hidupan di situ ---- yes, community of good microbes! 

How to eat kimchi?

Makan ja dengan apa pun....sebab asalnya kimchi sebagai side dish.....

Personally I love eat kimchi with nasi ......takda lauk lain pun takpa dah...hahhaha...


Final product
Till then see ya...

Stay Healthy the Right Way

Friday, 8 May 2015

Gluten-free Homemade Sausages


Sedap weh !


Minggu lepas, Ajwad ada minta nak bawa sosej sebagai snek. Katanya kawannya ada bawa. Dia siap minta duit nak beli sosej di sekolah. 

Errkk! Tersedak mummy tau. No, No, No......

Teruslah bagitahu dia apa yang pernah diberitahu sebelum ni pun. 

Sosej yang jual kat luar tu tak healthy, Ajwad tak boleh makan, tak sedap pulak tu, nanti mummy buat bagi Ajwad, lepas tu Ajwad boleh bawa banyak-banyak ke sekolah, okey?

Maka, Rabu lepas, belilah serba-sedikit bahan-bahan mentahnya. Daging ayam je yang beli pun, yang lain-lain dah ada di rumah. 

Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati:

1) Ayam cincang
2) Grated carrot
3) Himalayan salt
4) Black sesame seed
5) Rice flour
6) Cumin powder

Dah sudah gaul tu, letakkan sedikit di atas cling wrap dan balut kemas-kemas.

Keep frozen sekurang-kurang 4 jam sebelum masak.

Dapatlah dalam 18 batang sosej. Bila nak masak tu, tak perlu thaw kan pun....terus buka cling wrap tu dan masaklah cara apa pun yang disukai.

Senang hati mummy..... no suspicious ingredients, no preservatives......

Till then, see ya.

Stay Healthy the Right Way.


Wednesday, 6 May 2015

Snack Idea: Raw Energy Balls



Quick Snack: Raw Energy Balls

Baru masuk office harini. Setelah berseronok sakan di Perhentian...... tapi kembali dengan muka sunburn....huwaaa!!!! Mujur office tidak berkongsi, maka marilah kita menguncikan diri dalam bilik aje ye. 

Perhentian sangat cantik ! Tak puas 3 hari....huhuhu......

Oklah, harini nak berkongsi idea untuk snek yang sihat, mudah dan cepat untuk dibuat. Lebih-lebih lagi kalau di rumah ada toddler kan, depa ni asyik nak mengunyah je kerjanya.....kejap-kejap ada suara "Mummy, adik lapar ni...nak makan apa ni...?"

Bahan-bahannya pun tak susah mana....nak buatnya lagi senang, tak perlu proses heating pun.....

1) Kurma
2) Kismis
3) Kacang almond atau apa-apa kacang yang disukai
4) VCO
5) Madu
6) Organic Raw Cacao Powder

Kesemua bahan di atas dikisar sehingga sebati. Ia akan jadi seperti bentuk paste gitu. Sebenarnya lepas je blend ni, nak jadikan sebagai sapuan di atas roti pun boleh dah.......

Bentukkan bulat macam bebola dan golekkan di atas biji bijan atau chia seed atau coconut flakes. Simpan dalam peti sekurang-kurangnya 30 mins. 

Siap. Boleh buat banyak-banyak dan simpan dalam fridge. 

Till then see ya.

Stay Healthy the Right Way

Thursday, 30 April 2015

Fried Oyster Mushroom



Vegetarian much!

Esok cuti yeay !!! 

Isnin cuti ganti Wesak Day!!! Double yay....... Selasa --- aku ambil cuti..... 

Khamis Penang cuti, sempena pilihanraya Permatang Pauh.....triple yeay!!!!

Mula-mula ingatkan nak apply jugak Rabu tu selepas tahu Khamis cuti, tapi apakan daya, tuntutan tugas memanggil-manggil...... siapa kata boleh cuti dengan senang-lenang pabila students cuti? 

Di sini, time students cuti lah, pensyarah akan lagi sibuk sebenarnya......kalau dah stress sangat tu, pejam mata je ambil cuti buat-buat lupa pada tugasan hakiki yang tak habis......

Ok lupakan kisah cuti vs tugas itu. 

Minggu lepas, aku buat cendawan goreng sebagai salah satu hidangan vegetarian lunch. Kebetulan jumpa cendawan tiram organik di Tesco. Belilah 2 paket. 

Google lah sana-sini, cari resepi yang crunchy punya. Sebelum ni buat tak best, tak rangup, lembik semacam je ....huhuhu...

Rupa-rupanya ada petua kalau nak bagi crunchy cendawan goreng ni.  

Petua 1: 
Cendawan tu jangan dibasuh. Nasib baik beli yang organik. Sebab sifat cendawan ni menyerap air, so kalau basuh, banyaklah kandungan air dalam tu, itu antara faktor ianya cepat lembik selepas digoreng. Kalau nak bersihkan, cuma lap-lap aje dengan kain yang bersih. 

Petua 2:
Guna air sejuk dalam peti untuk buat batter dia. Lagi afdhal kalau guna ais. Tapi jenuhlah nak tunggu ais tu cair dok......aku cuma guna air sejuk je. 

Adunan batter: 1 cup unbleached flour + 1 cup rice flour + Himalayan salt + Cold plain water.

Best wooo makan dengan nasi.....krup krap krup krap! Sebagai kudapan minum petang pun sedap. 

Kat bawah ni tersenarai antara khasiat cendawan. 



Till then see ya...

Stay Healthy the Right Way!

Wednesday, 29 April 2015

Emergency Chinese Recipe: Steamed Chicken with Sesame Seed Oil





Sesame Oil Steamed Chicken Rreast
Wah tajuk entry, kemain lagi ya......bombastik ler kononnya tu.

Biasanya kan, kalau kita lalu berdekatan dengan restoran Cina ataupun berjiran dengan orang Cina, memang sedia maklum kan bau masakan diorang ni agak kuat...ada ketikanya wangi sangat.....well, at least bagi aku lah, aku tak rasa terganggu pun.......

Dan setelah diselidiki (konooonnnnnnnn), diorang ni banyak menggunakan minyak bijan dalam masakan rupanya. Lebih-lebih lagi kalau dalam pantang ---- lagi digalaakan guna minyak bijan ni dalam masakan. Ingat lagi setiap kali berpantang dulu, MIL mesti belikan minyak bijan ni, tapi biasalah, bila dah berpantang cara Melayu, mana nak guna minyak bijan ni dok.....hehhehe....

Banyak rupanya khasiat minyak bijan ni. Maka di rumah, aku memang sentiasa ada stok sebotol. Botol taklah besar mana, dalam 500ml je. Biasanya aku beli di kedai organik/Aeon Big/Jusco, label di botolnya adalah "Organic Roasted Sesame Oil". 




Kadang tu, bila dah buntu sangat nak masak apa, aku guna minyak bijan ni lah. Sebab aromanya sangat wangi satu rumah. Stimulate appetite gitu. 

Kaedahnya senang sangat. Biasalah, aku kan suka buat resepi yang simple gilerk ni. 

1) Ayam/Ikan --- lumur dengan Himalayan salt + black pepper coarse
2) Racik halus halia
3) Hiris nipis/cincang bawang putih ---- banyak-banyak, lebih daripada 4 ulas. 1 labu lebih afdhal. 
4) Taburkan dalam bekas steam bawang putih dan halia tu. 
5) Masukkan sekata 3 sudu besar minyak bijan. 
6) Steam 25 mins. 

Siap. Mudah. Cepat. Menyihatkan. 

Bila makan tu, jangan lupa kunyah segala halia dan bawang putih tadi. Jangan dikuis-kuis letak tepi kemudian dibuang. No, No, No!

Sebab nak harapakn kita ni makan bawang putih mentah, memang jauh panggang dari api kan. So makanlah yang dah dimasak ni. Untuk anoks memang aku buat cara macam ni, lebih-lebih lagi bila mummy suapkan, memang diorang tak perasan pun mummy suap bawang putih.....hahahahha......

Till then see ya.

Stay Healthy the Right Way

Monday, 27 April 2015

2nd Lacto-fermented Vegetables Workshop in Penang



Poster!


Alhamdulillah, yesterday's event went smoothly. 

Thank you to IKRAMBelia/Wanita Pulau Pinang (Barat Daya) especially to Lin and Kak Noor Suhaimi for the wonderful hospitality. 

Hopefully, we will be able to organize another similar event in the future. Let us spread the awareness of healthy eating the right way through the traditions, which had been practiced by our ancestors in the old days.


Among the vegetables: Cabbage, Carrot, Celery, Coriander. It is best to wash all the veggies with filtered water to avoid bactericidal effect of  the chlorine to the good microbes.
(bactericidal =  can kill bacteria) 

Flavouring condiments: Dried chillies, black pepper and mustard seed.
Other than these, you can use whatever spices to flavour your lacto-veggies such as ginger, garlic, curry powder, star anise etc. Be creative. 


Lets begin ya class? 

Ok take a break. Say cheese to the camera......

All of us had so much fun. We shared experiences, knowledge, and even cultures opinion in healthy eating. 2 hours seems not enough right? Yup, there are still so much I would love to share. 


Group photo from left: Kak Ummi Noorzilah, Wani, Kak Faizah, Kak Noor Suhaimi, ME, Kak Fariza, Daphne. Not in the photo: cameralady --- Lin. Thanks guys. 

Star of the day.
Kombucha tea was also there. Aha!

To Penangites or nearby (Kulim/SP) & Putrajaya/Puchong/Kinrara/TTDI Jaya, if anyone of you are:

*interested to join this kind of workshop
*determine to change your way of eating towards healthy eating by going back to the traditions
*interested to repair your gut microflora
*interested to learn how to prepare your own home-made probiotic (which is much more cheaper and contain a lot more species compared to commercial ones)

Feel free to contact me at diniehasnor@gmail.com or my FB (NorDini Hasnor).

Till then see ya. 

Stay Healthy the Right Way

Wednesday, 22 April 2015

Pre-digested Gluten Bread: Simple Milk Kefir Yeast Bread


Yumms!

1) 4 cups of unbleached flour
2) 2 cups of milk kefir @ sourdough starter
3) 2 tbsp organic honey / raw honey
4) 1.5 tsp Himalayan salt

Mix all ingredients and knead it for 15 mins until smooth. Let it ferment & rise (@ warm area) for 12-24 hours.

After 12-24 hours, punch it down and let it rise back. It may takes more than 1 hour to rise. Otherwise, just bake it straight away in the oven at 180 Celcius for 40 mins. 



Till then see ya.

Stay Healthy the Right Way

Tuesday, 21 April 2015

Home-made Milk Kefir Popsicles



Milk Kefir + Grapes + Dates


Cuaca panas kan sekarang? 

Tidur malam pun bahang terasa. Apatah lagi di kala siang. Rasa macam nak berendam je dalam bath tub...wokeyh, itu berangan je, bath tub pun takdop!

Setiap kali brew milk kefir, aku gunakan 1L susu segar Farm Fresh. Setakat ni, penggunaan 1L milk kefir tu mencukupi bagi kami sekeluarga. 

Anak-anak tiada masalah dengan milk kefir, asalkan bukan dalam perisa original nya....heh! Masam kot....hbehehhee...

So, selain daripada buat fruity froyo (frozen yogurt), kadang-kadang aku tuang hasil campuran tu dalam acuan popsicles. 

Beli acuan ni lama duuuuuluuuuu, tak pernah guna. Beli di Daiso RM5 masa tu ada section khas di Jusco Perda. 

Excited lah anoks kan! Dapat makan aiskrim. Kaya dengan probiotik. 

Mummy pun senang hati, tak risau dengan ingredients yang ntah apa-apa pada aiskrim di luar sana.....

Till then see ya.

Stay Healthy the Right Way


Friday, 17 April 2015

HomeMade: Ubat batuk + Ubat demam + Ubat sakit tekak + Ubat selsema


Mummy's Home Remedies
Quick update.

The two little heroes were down with fever + cough + sore-throat last few days. 

So mummy's mode of "pawang-mak-jemah" was on! 

Both of them were having mild fever with the temperature range from 37.6 - 38.7 Celcius --- so let us treat at home ya .....

Let them wore very thin shirts and pants, or better shirtless. 

Keep sponging them, asked them to wear lemon socks --- reduce heat. 

Remedy?

Mummy's special formulation:

1 tbsp organic honey + 1 tbsp VCO + juices from 1/3 lemon = mix together and drink this without water.

InsyaAllah..... 

But please bear in mind that natural remedies always take times to work, so do not expect the high temperature of any fever will go down immediately.

One more ---- give them bone broth with a lot of garlic. 

Till then, see ya.

Stay Healthy the Right Way.


Monday, 13 April 2015

Homemade Probiotic Drinks: Kisah Scoby & Kombucha



Di negara luar --- dipanggil scoby.

Di negara kita, ikut negeri ---- ada yang panggil cendawan Mekah, ada yang sebut kulat Mekah, ada yang bilang mud-mud, ada juga yang kata Ibu Som. 

Tak kisahlah nama apa pun, tapi ini juga sejenis lagi minuman probiotik yang boleh dihasilkan oleh scoby ni. 

Nak tengok scoby?


SCOBY stands for Symbiotic Colony of Bacteria and Yeast

Itulah rupa scoby. Seperti agar-agar, lembut-lembut gitu.

Ada yang tebal, ada yang nipis. 

Scoby ni benda hidup. Maka ia perlu makan. 

Makanannya adalah teh O manis. Teh yang sesuai adalah black tea/green tea/ooloong tea.

Oh ya, lupa pula. Air yang dihasilkan oleh scoby selepas fermentation disebut kombucha. 

Personally, I prefer to brew kombucha using green tea. 


Ready to harvest!

Untuk brew kombucha ni, ada formula yang wajib ikut, ada peraturannya juga. Maklumlah, scoby ni benda hidup. 

1) Brewing/Storing vessel/jar must be GLASS --- NO plastic
2) Plastic strainer / Cheese cloth strainer --- NO metal
3) Wooden spoon/ladle (@ plastic) --- NO metal
4) Filtered/Mineral water --- NO chlorinated water


Credit: getkombucha.com


Setiap kali brew kombucha, scoby induk akan menghasilkan anak scoby. Lama-kelamaan, memang kita akan ada banyak bekalan scoby. Scoby yang extra ni boleh disimpan dalam balang kaca khas dan kita panggil ia Hotel Scoby (lain entry ya tentang tu). 

Masa mula-mula nak bela scoby ni, aku beli online melalui FB. Tapi seriously agak mahal. Sekeping saiz kecil RM50....huhuhu..pejam mata je lah beli masa tu, sebab masa tu tak ramai lagi area Penang ni yang ada scoby....nak mintak pun tak tahu kat siapa kan......

Sekarang bekalan scoby dah banyak juga lah di rumah tu. Setakat ni, ada je kenalan baru/kawan baru yang baru berjinak-jinak dengan scoby/kombucha tea dapatkan daripada aku. Yer lah, banyak sangat scoby pun nak buat apa kan, sebab benda ni akan membiak setiap kali........



Notice the bubbles ---- due to the existence of carbon dioxide
(The scoby is breathing!)

I love to see my thick scoby !

Oklah, nanti kita sambung lagi perihal kombucha dan khasiatnya ok.....

Till then see ya.

Stay Healthy the Right Way








Wednesday, 8 April 2015

DIY Probiotic Face Mask



Dulu-dulu zaman sekolah menengah, aku selalu perasan yang ada hari-hari tertentu muka sahabat perempuan India kekuningan. 

Aku pun tanya lah mereka ni. Sapu apa kat muka sampai kuning. 

Depa pun habaq lah, yang depa sapu kunyit malam-malam sebelum tidur. 

Aku tanya lagi, kenapa kena sapu. (Owwhh I was so clueless at that time). 

Depa cakap nak bagi muka cantik. Tradisi masyarakat India katanya. 

Ok. Got it. 

Tapi memang muka mereka jarang lah ada tumbuh jerawat ni. 

Hmmm....... kisah itu berlalu begitu sahaja. 

Sehinggalah semenjak-2-menjak ni, suka baca website mat-mat salleh ni kan....tentang natural....wah depa pun mula mengakui kehebatan rempah-ratus kita ni rupanya.....seboleh-bolehnya segala benda mereka nak buat sendiri (DIY/Homemade) daripada bahan-bahan yang ada di dapur je....

Very impressive!

Bila buat sendiri, kita tahu apa benda yang kita letak di muka/badan, benda apa yang meresap masuk dalam badan, jauh dari segala unnecessary chemicals and preservatives and what-not .......

Di samping jimat!

Ya lah kan, rempah-ratus ni macam serbuk kunyit murah kan di Malaysia ni . Kalau nak guna kunyit hidup, lagi senang, tanam aje di tepi rumah/dalam pasu. Nak guna pergi korek dan tumbuk/kisar.

2 hari lepas, aku cuba DIY face mask ni. 

Kebetulan bulan lepas beli grapeseed oil di Aeon Big/Carre4 (1 liter = RM33). First time beli, nak try. 

Tapi sebenarnya kalau nak buat face mask ni, boleh je guna VCO/minyak kelapa dara atau minyak zaitun. Tak semestinya kena guna grapeseed oil ni. Dan jika tiada milk kefir, boleh aje ganti dengan plain yogurt. 

So campurlah ketiga-tiga bahan ni: Grapeseed oil + Serbuk kunyit + home-made Milk kefir. 

Sukatan agak-agak je. 

Letak di muka sekejap je, dalam 30 minit macam tu. Kalau nak lagi lama pun boleh, suka hati. 

Nak tunggu 30 minit tu, siaplah hidangan untuk keluarga. Jadi, tak perlu risau masa terbuang. Tak berkesempatan ke spa tidak bermakna kita (mak-mak ni) tak boleh merawat diri tau. Guna je apa yang ada di dapur tu. Be creative! 


From left: Grapeseed oil, Turmeric powder & Milk kefir

Ready to be applied on the face!

Till then see ya.

Stay Healthy (& Beautiful) the Right Way!



Tuesday, 7 April 2015

All about Milk Kefir, another Probiotic Source



Milk Kefir Grains --- after 2nd cycle

Hari ni nak bercerita tentang milk kefir. 

Satu lagi minuman probiotik yang seakan-akan yogurt (tapi ada perbezaannya ya, nanti cerita entry lain bab tu). 

Boleh disediakan sendiri di rumah, yang penting kena ada milk kefir grains tu. 

Milk kefir grains (MKG) tu bukanlah bijirin ya, tapi disebut grains disebabkan rupanya berkelompok gitu. 

MKG adalah simbiosis koloni bakteria dan yis yang amat bagus untuk sistem penghadaman kita. 

Aku dapat MKG daripada kenalan/sahabat yang sama-sama berkursus MBfPC dulu. Dia pun dapat daripada kawannya. Begitulah dunia probiotik ni, sebab grains/scoby akan membiak setiap kali proses fermentation, maka lama-lama stok tu banyak. So, bolehlah tanya-tanya dan minta pada sesiapa yang ada ;-).

Cara penyediaan milk kefir sangat senang. Tidak seperti yogurt yang melibatkan heating process, milk kefir tidak begitu. 

Cuma ada beberapa perkara yang perlu dititikberatkan. 

Barang/tools/ingredients yang perlu ada:

1) Wide mouth glass jar
2) Penapis kain/plastik (A big NO to metal strainer --- MKG could die)
3) Susu segar (kalau RAW lagi bagus; a big NO to UHT milk)
4) Sudu/senduk kayu/plastik


Steps of milk kefir fermentation:

1) Letakkan MKG di dasar botol/balang kaca. Tuangkan susu dari sisi balang kaca, seeloknya elakkan tuang susu terus/direct ke atas MKG. Biasanya aku guna 1 L susu Farm Fresh untuk 1 sudu besar MKG. 

Milk Kefir Grains --- after 4th cycle.
Note that the grains have double in quantity.


2) Tutup balang dengan kain yang bersih. Proses menghasilkan milk kefir adalah proses yang memerlukan oksigen. Letakkan balang pada suhu bilik selama 20-24 jam. 

Pada masa ini, bakteria Lactobacillus dalam MKG akan bertindak ke atas gula susu iaitu laktosa dan menukarkannya kepada asid laktik, manakala yis dalam MKG akan bertindak menukarkan laktosa kepada ethanol dan karbon dioksida. 

Fermentation of milk kefir in a glass jar at room temperature.
It is an aerobic process, which requires oxygen to complete.


3) Setelah 20-24 jam (fermentation period bergantung pada suhu bilik), rupa milk kefir seperti gambar di bawah. Semasa proses fermentasi, ada sesetengah MKG yang akan terapung di permukaan bersama-sama dengan cream. 
Milk kefir ---- right after 24 hours fermentation.
Before harvesting process.

4) Tapis milk kefir ke dalam balang kaca yang baru. MKG akan tersekat pada penapis. MKG ini boleh digunakan kembali untuk memulakan new batch of milk kefir brewing atau disimpan dalam sedikit susu segar ---- simpan dalam fridge. 

Milk kefir yang sudah ditapis bolehlah disimpan dalam fridge & your 'yogurt' is ready!

Rasanya memang sama macam plain yogurt. 

My home-made milk kefir.
Flavoured with raw cacao nibs.


Home-made Froyo for the little heroes.
Milk Kefir + Dates + Grapes

Milk Kefir  + Dates smoothie is a must for me every weekdays morning!
Yummylicious!
Till then see ya.

Stay Healthy The Right Way. 

Monday, 6 April 2015

Gluten-free Food: Pakoora


Pakoora a.k.a Pakistani Fritters

Pssstttt....... meh sini nak kongsi lagi satu resepi gluten-free. Sesuai lah untuk mereka yang ada gluten-allergy atau gluten-intolerance.

(Basically, gluten can be found in wheat/gandum, rye & barley & sometimes oat)

Ini resepi jemput-jemput Pakistan. 

Makanan tradisi mereka lah ni. Menurut kawan aku, kalau bulan puasa, wajib kena ada ni. 

Resepi:

1) Tepung kacang kuda (boleh ditemui di bahagian yang jual tepung atta, tepung buat tosai, tepung buat maruku dan yang seangkatan dengannya). 
2) Telur
3) Ubi kentang direbus dahulu dan dipotong dadu
4) Garam
5) Baking soda
6) Cumin powder (boleh juga tambah spices yang lain untuk rasa lagi ummpph)
7) Air

Campurkan kesemua bahan. Kalau nak letak veggies pun boleh. Ikut suka. Sukatan tu agak-agak macam nak buat cekodok biasa tu. 

Deep fry. 

Siap. 

Till then see ya.

Stay Healthy the Right Way

Thursday, 2 April 2015

Gluten- & Dairy-free, Eggless Homemade Nugget @ Mini Burger Patties


My precious items in the freezer

Tahun ni Ajwad masuk darjah 1. Arrghhh cepat sungguh masa berlalu. 

Darjah 1 --- Sekolah pagi (sekolah 1 sesi sahaja) --- Chinese school --- Bekal dari rumah amatlah wajib ya (Kalau bukan sekolah Cina pun amalan sediakan bekal untuk anak-anak bawa ke sekolah itu lebih bagus ya ibu-ibu & bapak-bapak.....).

Maka, sebelum sesi persekolahan bermula tempoh hari, sibuklah mummy Ajwad ni google resepi-resepi frozen yang sihat, yang lagi afdhal resepi yang senang dan tak leceh. 

Terjumpa lah banyak juga resepi home-made nugget ni. Banyak versi. Of course I choose the easiest one.......heheheheh.... with a bit of alteration here and there. 

1) Minced chicken meat
2) Himalayan salt
3) Cumin powder
4) Cinnamon powder (optional)
5) Grated carrot (optional)
6) Coriander leaves / Chinese parsley leaves
7) Black pepper coarse (optional)

Gaulkan kesemua bahan di atas dan bentukkan sesuka hati. 

Aku suka bentukkan kecil-kecil macam di atas tu, bulat-bulatkan ia dan leperkan sikit. Siap. 

Boleh terus goreng/grilled.

Kalau nak terus simpan dalam freezer pun boleh. 

Selalunya, lepas bentukkan nugget ni, aku susun bertingkat dalam bekas/tupperware. Di setiap tingkat/lapisan tu asingkan dengan baking paper untuk elakkan ianya melekat sesama sendiri. 

Then, freeze it. 

Bila nak masak, thaw kan sekejap dalam 5 minit (sementara nak tunggu minyak panas ke kan).

Senang beb! Buat banyak-banyak di kala hujung minggu, nescaya tiada pening-pening untuk sediakan snack atau breakfast di pagi hari. 

Till then, see ya.

Stay Healthy the Right Way!

Wednesday, 1 April 2015

Wednesday's Tip





These are a traditional food full of beneficial bacteria to aid digestion, immune function, mood and detoxification, as well as producing vital nutrients such as B vitamins and vitamin K. That's enough for us!

Breakfast: Resistant Starch of Nasi Goreng with Lacto-fermented Celery



Post draft dan gambar ni melalui email. 

Maka kualiti gambar tak menakjubkan.

Entah mengapa, susah betul nak upload gambar menerusi bloggeroid. Asyik failed je, terus daku uninstall !

Ini breakfast pagi semalam. 

Tumbuk 6 ulas bawang putih (ya saya suka guna banyak bawang putih --- antiviral food), tumis dengan minyak kelapa dara (VCO) dan masukkan juga ikan bilis. Perasakan dengan sedikit garam Himalayan. Siap!

Hidangkan dengan sayur jeruk yang sihat itu ---- lacto-fermented veggies. Kali ni kita makan nasi goreng dengan celery ya. 

Oklah, Happy Wednesday!

Stay Healthy the Right Way!

Tuesday, 31 March 2015

Freeze your Tempe




Quick update. 

Suka makan tempe? Rata-ratanya ramai yang suka kan.

Tahu kah kita ---- tempe adalah hasil daripada proses fermentasi/penapaian kacang soya. 

(Segala khasiat kacang soya hanya dapat diserap oleh badan sekiranya ianya telah melalui proses fermentasi ini).

Maka tempe kaya dengan probiotik ---- yang mana probiotik ni berfungsi sekiranya tempe dimakan MENTAH. 

Yup, jangan terkejut. Ada resepi masyarakat Jawa (jika tidak silap) yang menggunakan tempe mentah. Ala-ala kerabu gitu. Tapi aku tak pernah try lagi lah makan tempe mentah ni. 

Aku suka beli tempe banyak-banyak. Di Mydin Bertam ni, selalu ada stok tempe yang fresh. Maka aku tak lepaskan peluang borong 7-8 paket. 

Bukan senang oiiii nak jumpa tempe fresh. 

Apa yang aku buat dengan tempe banyak-banyak tu? 

Potong memanjang macam fries ---- Lumurkan dengan garam kunyit/rempah yang disukai --- Susun dalam ziplock bag --- freeze kan ---- Bila nak masak, tak perlu thaw, terus aje masuk dalam minyak yang panas (untuk goreng) ---- Ready as finger food / snack for kids.

Easy right?

Till then see ya.

Stay healthy and beauty the right way!