Thursday 2 April 2015

Gluten- & Dairy-free, Eggless Homemade Nugget @ Mini Burger Patties


My precious items in the freezer

Tahun ni Ajwad masuk darjah 1. Arrghhh cepat sungguh masa berlalu. 

Darjah 1 --- Sekolah pagi (sekolah 1 sesi sahaja) --- Chinese school --- Bekal dari rumah amatlah wajib ya (Kalau bukan sekolah Cina pun amalan sediakan bekal untuk anak-anak bawa ke sekolah itu lebih bagus ya ibu-ibu & bapak-bapak.....).

Maka, sebelum sesi persekolahan bermula tempoh hari, sibuklah mummy Ajwad ni google resepi-resepi frozen yang sihat, yang lagi afdhal resepi yang senang dan tak leceh. 

Terjumpa lah banyak juga resepi home-made nugget ni. Banyak versi. Of course I choose the easiest one.......heheheheh.... with a bit of alteration here and there. 

1) Minced chicken meat
2) Himalayan salt
3) Cumin powder
4) Cinnamon powder (optional)
5) Grated carrot (optional)
6) Coriander leaves / Chinese parsley leaves
7) Black pepper coarse (optional)

Gaulkan kesemua bahan di atas dan bentukkan sesuka hati. 

Aku suka bentukkan kecil-kecil macam di atas tu, bulat-bulatkan ia dan leperkan sikit. Siap. 

Boleh terus goreng/grilled.

Kalau nak terus simpan dalam freezer pun boleh. 

Selalunya, lepas bentukkan nugget ni, aku susun bertingkat dalam bekas/tupperware. Di setiap tingkat/lapisan tu asingkan dengan baking paper untuk elakkan ianya melekat sesama sendiri. 

Then, freeze it. 

Bila nak masak, thaw kan sekejap dalam 5 minit (sementara nak tunggu minyak panas ke kan).

Senang beb! Buat banyak-banyak di kala hujung minggu, nescaya tiada pening-pening untuk sediakan snack atau breakfast di pagi hari. 

Till then, see ya.

Stay Healthy the Right Way!

No comments:

Post a Comment