Tahun ni Ajwad masuk darjah 1. Arrghhh cepat sungguh masa berlalu.
Darjah 1 --- Sekolah pagi (sekolah 1 sesi sahaja) --- Chinese school --- Bekal dari rumah amatlah wajib ya (Kalau bukan sekolah Cina pun amalan sediakan bekal untuk anak-anak bawa ke sekolah itu lebih bagus ya ibu-ibu & bapak-bapak.....).
Maka, sebelum sesi persekolahan bermula tempoh hari, sibuklah mummy Ajwad ni google resepi-resepi frozen yang sihat, yang lagi afdhal resepi yang senang dan tak leceh.
Terjumpa lah banyak juga resepi home-made nugget ni. Banyak versi. Of course I choose the easiest one.......heheheheh.... with a bit of alteration here and there.
1) Minced chicken meat
2) Himalayan salt
3) Cumin powder
4) Cinnamon powder (optional)
5) Grated carrot (optional)
6) Coriander leaves / Chinese parsley leaves
7) Black pepper coarse (optional)
Gaulkan kesemua bahan di atas dan bentukkan sesuka hati.
Aku suka bentukkan kecil-kecil macam di atas tu, bulat-bulatkan ia dan leperkan sikit. Siap.
Boleh terus goreng/grilled.
Kalau nak terus simpan dalam freezer pun boleh.
Selalunya, lepas bentukkan nugget ni, aku susun bertingkat dalam bekas/tupperware. Di setiap tingkat/lapisan tu asingkan dengan baking paper untuk elakkan ianya melekat sesama sendiri.
Then, freeze it.
Bila nak masak, thaw kan sekejap dalam 5 minit (sementara nak tunggu minyak panas ke kan).
Senang beb! Buat banyak-banyak di kala hujung minggu, nescaya tiada pening-pening untuk sediakan snack atau breakfast di pagi hari.
Till then, see ya.
Stay Healthy the Right Way!
No comments:
Post a Comment