Langkah pertama aku terlibat dalam cultured food adalah dengan lacto-fermented veges.
Tradisinya, lacto-fermented vegetables merupakan satu kaedah yang digunapakai oleh masyarakat dahulukala untuk 'preserve' khasiat dalam sayuran.
Atau lebih senang cakap === > sayur jeruk.
Tapi bukanlah menggunakan cuka. No vinegar involved at all ya !
Tahu kimchi ?? Itu adalah contoh lacto-fermented veges yang berasal dari Korea.
Ok, jom kita berkenalan dulu apa kebenda lacto-fermented veges ni eh...
"Proses 'memeram' sayuran mentah dalam larutan garam, dalam persekitaran anaerobic (tanpa oksigen), dengan aktiviti oleh wild bacteria (ie Lactobacillus) dan menghasilkan satu hidangan yang berkhasiat yang kaya dengan probiotik dan enzim."
Lacto-fermented vegetables provide a viable source of probiotics (at a cost well below most supplements) to heal and maintain a healthy gut. These beneficial microorganisms attach to receptors in our guts that send a signal to the immune system that says everything is okay, no need to overreact to foods and other things entering the gut, let's keep everything calm. If you are dealing with multiple allergies, chances are your gut is out of balance and is in need of a daily dose of beneficial microorganisms. These crispy, sour, salty vegetables are highly addicting and an easy, economical way to maintain a healthy gut (LINK).
Setakat ni, stok lacto-fermented veges ni memang sentiasa ada di rumah. Senang beb, kalau tak sempat masak, sekurang-kurangnya hidangan sayur dah tersedia.
Ala-ala ready-made gitu !
Persediaan yang WAJIB ada:
1) Garam organik / Himalayan salt / Celtic sea salt. (No table salt please -- no nutrient values).
2) Glass jar with plastic lid (No metal lid ok --- to prevent reaction with brine).
3) Filtered water / Mineral water (No chlorinated water, as chlorine can kill the good microbes).
4) Veges
Ok, mesti ada yang tertanya-tanya sayur apa yang sesuai kan?
Ikut pengalaman, berikut disertakan senarai sayuran (single or mixed) yang pernah dibuat lacto-fermented veges ni:
1) Carrot / White carrot --- the best, menjadi sangat crunchy.
2) Batang celery --- the best, menjadi sangat crunchy.
3) Timun Jepun
4) Kubis --- the best, menjadi sangat crunchy.
Langkah:
1) Basuh sayuran sebersih-bersihnya --- toskan --- potong kecil.
2) Lumur sayuran dengan sedikit garam.
3) Masukkan sayuran tadi ke dalam balang kaca. Tekan sayuran ni sehingga rapat/padat.
4) Masukkan brine solution/air garam (1 cawan air mineral + 1-1.5 tsp garam).
5) Pastikan kesemua sayuran tenggelam di dalam brine solution. Letakkan pemberat untuk mengelakkan sayuran timbul.
6) Tutup balang dengan ketat.
7) Labelkan balang dengan tarikh dan masa.
8) Letak/simpan di tempat tertutup (suhu bilik) dan boleh cek mulai hari ke-3.
**Home-made pemberat === isi air mineral dalam ziplock bag dan jadikan ia pemberat
Macam mana nak tahu lacto-fermented veges ni jadi ke tak?
1) Tiada pertumbuhan kulat/kulapuk.
2) Rasanya masam-masam masin.
3) Sayuran tidak sepatutnya 'mushy' dan tidak berlendir.
Selamat mencuba !
Let's back to the traditions.....
No comments:
Post a Comment