Rujukan: Alex Lewin. (2012). Real Food Fermentation. Quarry Books.
Mesti semua tertanya-tanya kan apa sebenarnya khasiat fermentation yang orang dok sibuk-sibuk sangat ni kan?
Jom lah kita tengok ya:
1) Preserves nutrients
Fermentation tidak melibatkan proses pemanasan --- vitamin & enzim dalam makanan kekal (tidak musnah oleh haba).
Proses fermentation juga menyebabkan vitamin-vitamin baru dihasilkan seperti vitamin K dan B.
2) Provides beneficial bacteria = a happy body
Bakteria baik yang terlibat dalam proses fermentasi adalah sangat bermanfaat bagi tubuh badan kita --- menguatkan sistem imun.
3) Helps the body digest carbs
Fermentation breaks down certain types of carbs that can be difficult to digest.
Cth: Kubis mentah --- mengandungi polisakarida (karbohidrat rantai panjang) yang boleh mengakibatkan pengumpulan gas dalam usus (biasa dengar orang cakap makan kubis berangin, kembung etc?) Melalui proses fermentasi, polisakarida ini diuraikan menjadi lebih senang diserap oleh badan.
No comments:
Post a Comment