Monday 29 June 2015

Gluten-Free Crustless Mini Cheesecake






Siapa yang tak suka makan cheesecake ye dak?

Aku kalau kek-kek lain tak berapa gemar sangat, tapi cheesecake biasanya tak tolak.

Dan cheesecake yang paling best tentu-tentunya dari SR kan......

Tapi dah semenjak SR ada isu GMP tu, kenalah tahan nafsu daripada membelinya kan...

Bagus juga timbul isu tu, barulah aku ada 'push-factor' untuk buat sendiri cheesecake ni....lagipun, bila buat sendiri, kita tak adalah masukkan bahan yang bukan-bukan....betul?

Dengan itu, marilah kita meng 'google' resepi cheesecake yang paling senang ya.....biasalah, nak buat sendiri, haruslah cari resepi yang seringkas mungkin tapi sedap ! 

Akhirnya ketemu resepi crustless ---- menarik ! 

Sebab memang tak gemar pun makan crust base tu, sebab daripada biskut kan biasanya.....

So let's do it !

1) 2 tubes cream cheese (250g/tube)
2) 2 biji telur ayam kampung
3) 1 tsp jus lemon
4) 1 tsp serbuk kopi Agros
5) 1 tsp pure vanilla extract --- di Penang boleh beli di Tropical Spice Garden, boleh google websitenya. 
6) 1/2 cup raw cane sugar

Kesemua bahan dicampurkan hingga sebati. Kalau ada cake mixer sangat sesuai lah ya. Tapi aku tak ada, makanya kita gaul aje guna senduk biasa (manual gitu). 

Lepas tu letakkan dalam cawan cupcake....bagus guna cawan ni, kek tak melekat, bila dikeluarkan daripada acuan pun, cun aje rupa fizikalnya. 

Bake in the oven at 190 Celcius for 30-40 mins. 

Rasanya? 

Yummylicious!!!!

Sedap ! Rasa cheese tu memang uummmpphhh lar! 

Anoks suka sangat......yeay! 

Note: Resepi di atas menghasilkan cheesecake yang kaya dengan rasa cheese dalam versi kurang manis. Rasa kopi nya pun mild sahaja. 

Lepas ni tak perlu dah la beli cheesecake...hahahhaha.....

Till then see ya,

Stay Healthy the Right Way.

No comments:

Post a Comment