Friday, 8 May 2015

Gluten-free Homemade Sausages


Sedap weh !


Minggu lepas, Ajwad ada minta nak bawa sosej sebagai snek. Katanya kawannya ada bawa. Dia siap minta duit nak beli sosej di sekolah. 

Errkk! Tersedak mummy tau. No, No, No......

Teruslah bagitahu dia apa yang pernah diberitahu sebelum ni pun. 

Sosej yang jual kat luar tu tak healthy, Ajwad tak boleh makan, tak sedap pulak tu, nanti mummy buat bagi Ajwad, lepas tu Ajwad boleh bawa banyak-banyak ke sekolah, okey?

Maka, Rabu lepas, belilah serba-sedikit bahan-bahan mentahnya. Daging ayam je yang beli pun, yang lain-lain dah ada di rumah. 

Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati:

1) Ayam cincang
2) Grated carrot
3) Himalayan salt
4) Black sesame seed
5) Rice flour
6) Cumin powder

Dah sudah gaul tu, letakkan sedikit di atas cling wrap dan balut kemas-kemas.

Keep frozen sekurang-kurang 4 jam sebelum masak.

Dapatlah dalam 18 batang sosej. Bila nak masak tu, tak perlu thaw kan pun....terus buka cling wrap tu dan masaklah cara apa pun yang disukai.

Senang hati mummy..... no suspicious ingredients, no preservatives......

Till then, see ya.

Stay Healthy the Right Way.


2 comments:

  1. salam dini, apa beza himalayan salt dgn table salt? himalayan salt ni sama ke dgn pink salt tu? if ada rice flour tu masih gluten free ke? banyak plak soalan hehehe balik ni boleh buatla resepi dini ni, thanks byk2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf wanie, baru perasan ada comment...hehehhe...

      1) Himalayan salt memang kaler pink dan maish kaya dengan micronutrients....kalau table salt biasanya kaler putih dan dah melalui proses bleaching (khasiat dalam garam tu biasanya dah tak ada)....

      2) tepung selain tepung gandum/bali/rye adalah gluten-free......

      Delete