Thursday 30 April 2015

Fried Oyster Mushroom



Vegetarian much!

Esok cuti yeay !!! 

Isnin cuti ganti Wesak Day!!! Double yay....... Selasa --- aku ambil cuti..... 

Khamis Penang cuti, sempena pilihanraya Permatang Pauh.....triple yeay!!!!

Mula-mula ingatkan nak apply jugak Rabu tu selepas tahu Khamis cuti, tapi apakan daya, tuntutan tugas memanggil-manggil...... siapa kata boleh cuti dengan senang-lenang pabila students cuti? 

Di sini, time students cuti lah, pensyarah akan lagi sibuk sebenarnya......kalau dah stress sangat tu, pejam mata je ambil cuti buat-buat lupa pada tugasan hakiki yang tak habis......

Ok lupakan kisah cuti vs tugas itu. 

Minggu lepas, aku buat cendawan goreng sebagai salah satu hidangan vegetarian lunch. Kebetulan jumpa cendawan tiram organik di Tesco. Belilah 2 paket. 

Google lah sana-sini, cari resepi yang crunchy punya. Sebelum ni buat tak best, tak rangup, lembik semacam je ....huhuhu...

Rupa-rupanya ada petua kalau nak bagi crunchy cendawan goreng ni.  

Petua 1: 
Cendawan tu jangan dibasuh. Nasib baik beli yang organik. Sebab sifat cendawan ni menyerap air, so kalau basuh, banyaklah kandungan air dalam tu, itu antara faktor ianya cepat lembik selepas digoreng. Kalau nak bersihkan, cuma lap-lap aje dengan kain yang bersih. 

Petua 2:
Guna air sejuk dalam peti untuk buat batter dia. Lagi afdhal kalau guna ais. Tapi jenuhlah nak tunggu ais tu cair dok......aku cuma guna air sejuk je. 

Adunan batter: 1 cup unbleached flour + 1 cup rice flour + Himalayan salt + Cold plain water.

Best wooo makan dengan nasi.....krup krap krup krap! Sebagai kudapan minum petang pun sedap. 

Kat bawah ni tersenarai antara khasiat cendawan. 



Till then see ya...

Stay Healthy the Right Way!

Wednesday 29 April 2015

Emergency Chinese Recipe: Steamed Chicken with Sesame Seed Oil





Sesame Oil Steamed Chicken Rreast
Wah tajuk entry, kemain lagi ya......bombastik ler kononnya tu.

Biasanya kan, kalau kita lalu berdekatan dengan restoran Cina ataupun berjiran dengan orang Cina, memang sedia maklum kan bau masakan diorang ni agak kuat...ada ketikanya wangi sangat.....well, at least bagi aku lah, aku tak rasa terganggu pun.......

Dan setelah diselidiki (konooonnnnnnnn), diorang ni banyak menggunakan minyak bijan dalam masakan rupanya. Lebih-lebih lagi kalau dalam pantang ---- lagi digalaakan guna minyak bijan ni dalam masakan. Ingat lagi setiap kali berpantang dulu, MIL mesti belikan minyak bijan ni, tapi biasalah, bila dah berpantang cara Melayu, mana nak guna minyak bijan ni dok.....hehhehe....

Banyak rupanya khasiat minyak bijan ni. Maka di rumah, aku memang sentiasa ada stok sebotol. Botol taklah besar mana, dalam 500ml je. Biasanya aku beli di kedai organik/Aeon Big/Jusco, label di botolnya adalah "Organic Roasted Sesame Oil". 




Kadang tu, bila dah buntu sangat nak masak apa, aku guna minyak bijan ni lah. Sebab aromanya sangat wangi satu rumah. Stimulate appetite gitu. 

Kaedahnya senang sangat. Biasalah, aku kan suka buat resepi yang simple gilerk ni. 

1) Ayam/Ikan --- lumur dengan Himalayan salt + black pepper coarse
2) Racik halus halia
3) Hiris nipis/cincang bawang putih ---- banyak-banyak, lebih daripada 4 ulas. 1 labu lebih afdhal. 
4) Taburkan dalam bekas steam bawang putih dan halia tu. 
5) Masukkan sekata 3 sudu besar minyak bijan. 
6) Steam 25 mins. 

Siap. Mudah. Cepat. Menyihatkan. 

Bila makan tu, jangan lupa kunyah segala halia dan bawang putih tadi. Jangan dikuis-kuis letak tepi kemudian dibuang. No, No, No!

Sebab nak harapakn kita ni makan bawang putih mentah, memang jauh panggang dari api kan. So makanlah yang dah dimasak ni. Untuk anoks memang aku buat cara macam ni, lebih-lebih lagi bila mummy suapkan, memang diorang tak perasan pun mummy suap bawang putih.....hahahahha......

Till then see ya.

Stay Healthy the Right Way

Monday 27 April 2015

2nd Lacto-fermented Vegetables Workshop in Penang



Poster!


Alhamdulillah, yesterday's event went smoothly. 

Thank you to IKRAMBelia/Wanita Pulau Pinang (Barat Daya) especially to Lin and Kak Noor Suhaimi for the wonderful hospitality. 

Hopefully, we will be able to organize another similar event in the future. Let us spread the awareness of healthy eating the right way through the traditions, which had been practiced by our ancestors in the old days.


Among the vegetables: Cabbage, Carrot, Celery, Coriander. It is best to wash all the veggies with filtered water to avoid bactericidal effect of  the chlorine to the good microbes.
(bactericidal =  can kill bacteria) 

Flavouring condiments: Dried chillies, black pepper and mustard seed.
Other than these, you can use whatever spices to flavour your lacto-veggies such as ginger, garlic, curry powder, star anise etc. Be creative. 


Lets begin ya class? 

Ok take a break. Say cheese to the camera......

All of us had so much fun. We shared experiences, knowledge, and even cultures opinion in healthy eating. 2 hours seems not enough right? Yup, there are still so much I would love to share. 


Group photo from left: Kak Ummi Noorzilah, Wani, Kak Faizah, Kak Noor Suhaimi, ME, Kak Fariza, Daphne. Not in the photo: cameralady --- Lin. Thanks guys. 

Star of the day.
Kombucha tea was also there. Aha!

To Penangites or nearby (Kulim/SP) & Putrajaya/Puchong/Kinrara/TTDI Jaya, if anyone of you are:

*interested to join this kind of workshop
*determine to change your way of eating towards healthy eating by going back to the traditions
*interested to repair your gut microflora
*interested to learn how to prepare your own home-made probiotic (which is much more cheaper and contain a lot more species compared to commercial ones)

Feel free to contact me at diniehasnor@gmail.com or my FB (NorDini Hasnor).

Till then see ya. 

Stay Healthy the Right Way

Wednesday 22 April 2015

Pre-digested Gluten Bread: Simple Milk Kefir Yeast Bread


Yumms!

1) 4 cups of unbleached flour
2) 2 cups of milk kefir @ sourdough starter
3) 2 tbsp organic honey / raw honey
4) 1.5 tsp Himalayan salt

Mix all ingredients and knead it for 15 mins until smooth. Let it ferment & rise (@ warm area) for 12-24 hours.

After 12-24 hours, punch it down and let it rise back. It may takes more than 1 hour to rise. Otherwise, just bake it straight away in the oven at 180 Celcius for 40 mins. 



Till then see ya.

Stay Healthy the Right Way

Tuesday 21 April 2015

Home-made Milk Kefir Popsicles



Milk Kefir + Grapes + Dates


Cuaca panas kan sekarang? 

Tidur malam pun bahang terasa. Apatah lagi di kala siang. Rasa macam nak berendam je dalam bath tub...wokeyh, itu berangan je, bath tub pun takdop!

Setiap kali brew milk kefir, aku gunakan 1L susu segar Farm Fresh. Setakat ni, penggunaan 1L milk kefir tu mencukupi bagi kami sekeluarga. 

Anak-anak tiada masalah dengan milk kefir, asalkan bukan dalam perisa original nya....heh! Masam kot....hbehehhee...

So, selain daripada buat fruity froyo (frozen yogurt), kadang-kadang aku tuang hasil campuran tu dalam acuan popsicles. 

Beli acuan ni lama duuuuuluuuuu, tak pernah guna. Beli di Daiso RM5 masa tu ada section khas di Jusco Perda. 

Excited lah anoks kan! Dapat makan aiskrim. Kaya dengan probiotik. 

Mummy pun senang hati, tak risau dengan ingredients yang ntah apa-apa pada aiskrim di luar sana.....

Till then see ya.

Stay Healthy the Right Way


Friday 17 April 2015

HomeMade: Ubat batuk + Ubat demam + Ubat sakit tekak + Ubat selsema


Mummy's Home Remedies
Quick update.

The two little heroes were down with fever + cough + sore-throat last few days. 

So mummy's mode of "pawang-mak-jemah" was on! 

Both of them were having mild fever with the temperature range from 37.6 - 38.7 Celcius --- so let us treat at home ya .....

Let them wore very thin shirts and pants, or better shirtless. 

Keep sponging them, asked them to wear lemon socks --- reduce heat. 

Remedy?

Mummy's special formulation:

1 tbsp organic honey + 1 tbsp VCO + juices from 1/3 lemon = mix together and drink this without water.

InsyaAllah..... 

But please bear in mind that natural remedies always take times to work, so do not expect the high temperature of any fever will go down immediately.

One more ---- give them bone broth with a lot of garlic. 

Till then, see ya.

Stay Healthy the Right Way.


Monday 13 April 2015

Homemade Probiotic Drinks: Kisah Scoby & Kombucha



Di negara luar --- dipanggil scoby.

Di negara kita, ikut negeri ---- ada yang panggil cendawan Mekah, ada yang sebut kulat Mekah, ada yang bilang mud-mud, ada juga yang kata Ibu Som. 

Tak kisahlah nama apa pun, tapi ini juga sejenis lagi minuman probiotik yang boleh dihasilkan oleh scoby ni. 

Nak tengok scoby?


SCOBY stands for Symbiotic Colony of Bacteria and Yeast

Itulah rupa scoby. Seperti agar-agar, lembut-lembut gitu.

Ada yang tebal, ada yang nipis. 

Scoby ni benda hidup. Maka ia perlu makan. 

Makanannya adalah teh O manis. Teh yang sesuai adalah black tea/green tea/ooloong tea.

Oh ya, lupa pula. Air yang dihasilkan oleh scoby selepas fermentation disebut kombucha. 

Personally, I prefer to brew kombucha using green tea. 


Ready to harvest!

Untuk brew kombucha ni, ada formula yang wajib ikut, ada peraturannya juga. Maklumlah, scoby ni benda hidup. 

1) Brewing/Storing vessel/jar must be GLASS --- NO plastic
2) Plastic strainer / Cheese cloth strainer --- NO metal
3) Wooden spoon/ladle (@ plastic) --- NO metal
4) Filtered/Mineral water --- NO chlorinated water


Credit: getkombucha.com


Setiap kali brew kombucha, scoby induk akan menghasilkan anak scoby. Lama-kelamaan, memang kita akan ada banyak bekalan scoby. Scoby yang extra ni boleh disimpan dalam balang kaca khas dan kita panggil ia Hotel Scoby (lain entry ya tentang tu). 

Masa mula-mula nak bela scoby ni, aku beli online melalui FB. Tapi seriously agak mahal. Sekeping saiz kecil RM50....huhuhu..pejam mata je lah beli masa tu, sebab masa tu tak ramai lagi area Penang ni yang ada scoby....nak mintak pun tak tahu kat siapa kan......

Sekarang bekalan scoby dah banyak juga lah di rumah tu. Setakat ni, ada je kenalan baru/kawan baru yang baru berjinak-jinak dengan scoby/kombucha tea dapatkan daripada aku. Yer lah, banyak sangat scoby pun nak buat apa kan, sebab benda ni akan membiak setiap kali........



Notice the bubbles ---- due to the existence of carbon dioxide
(The scoby is breathing!)

I love to see my thick scoby !

Oklah, nanti kita sambung lagi perihal kombucha dan khasiatnya ok.....

Till then see ya.

Stay Healthy the Right Way








Wednesday 8 April 2015

DIY Probiotic Face Mask



Dulu-dulu zaman sekolah menengah, aku selalu perasan yang ada hari-hari tertentu muka sahabat perempuan India kekuningan. 

Aku pun tanya lah mereka ni. Sapu apa kat muka sampai kuning. 

Depa pun habaq lah, yang depa sapu kunyit malam-malam sebelum tidur. 

Aku tanya lagi, kenapa kena sapu. (Owwhh I was so clueless at that time). 

Depa cakap nak bagi muka cantik. Tradisi masyarakat India katanya. 

Ok. Got it. 

Tapi memang muka mereka jarang lah ada tumbuh jerawat ni. 

Hmmm....... kisah itu berlalu begitu sahaja. 

Sehinggalah semenjak-2-menjak ni, suka baca website mat-mat salleh ni kan....tentang natural....wah depa pun mula mengakui kehebatan rempah-ratus kita ni rupanya.....seboleh-bolehnya segala benda mereka nak buat sendiri (DIY/Homemade) daripada bahan-bahan yang ada di dapur je....

Very impressive!

Bila buat sendiri, kita tahu apa benda yang kita letak di muka/badan, benda apa yang meresap masuk dalam badan, jauh dari segala unnecessary chemicals and preservatives and what-not .......

Di samping jimat!

Ya lah kan, rempah-ratus ni macam serbuk kunyit murah kan di Malaysia ni . Kalau nak guna kunyit hidup, lagi senang, tanam aje di tepi rumah/dalam pasu. Nak guna pergi korek dan tumbuk/kisar.

2 hari lepas, aku cuba DIY face mask ni. 

Kebetulan bulan lepas beli grapeseed oil di Aeon Big/Carre4 (1 liter = RM33). First time beli, nak try. 

Tapi sebenarnya kalau nak buat face mask ni, boleh je guna VCO/minyak kelapa dara atau minyak zaitun. Tak semestinya kena guna grapeseed oil ni. Dan jika tiada milk kefir, boleh aje ganti dengan plain yogurt. 

So campurlah ketiga-tiga bahan ni: Grapeseed oil + Serbuk kunyit + home-made Milk kefir. 

Sukatan agak-agak je. 

Letak di muka sekejap je, dalam 30 minit macam tu. Kalau nak lagi lama pun boleh, suka hati. 

Nak tunggu 30 minit tu, siaplah hidangan untuk keluarga. Jadi, tak perlu risau masa terbuang. Tak berkesempatan ke spa tidak bermakna kita (mak-mak ni) tak boleh merawat diri tau. Guna je apa yang ada di dapur tu. Be creative! 


From left: Grapeseed oil, Turmeric powder & Milk kefir

Ready to be applied on the face!

Till then see ya.

Stay Healthy (& Beautiful) the Right Way!



Tuesday 7 April 2015

All about Milk Kefir, another Probiotic Source



Milk Kefir Grains --- after 2nd cycle

Hari ni nak bercerita tentang milk kefir. 

Satu lagi minuman probiotik yang seakan-akan yogurt (tapi ada perbezaannya ya, nanti cerita entry lain bab tu). 

Boleh disediakan sendiri di rumah, yang penting kena ada milk kefir grains tu. 

Milk kefir grains (MKG) tu bukanlah bijirin ya, tapi disebut grains disebabkan rupanya berkelompok gitu. 

MKG adalah simbiosis koloni bakteria dan yis yang amat bagus untuk sistem penghadaman kita. 

Aku dapat MKG daripada kenalan/sahabat yang sama-sama berkursus MBfPC dulu. Dia pun dapat daripada kawannya. Begitulah dunia probiotik ni, sebab grains/scoby akan membiak setiap kali proses fermentation, maka lama-lama stok tu banyak. So, bolehlah tanya-tanya dan minta pada sesiapa yang ada ;-).

Cara penyediaan milk kefir sangat senang. Tidak seperti yogurt yang melibatkan heating process, milk kefir tidak begitu. 

Cuma ada beberapa perkara yang perlu dititikberatkan. 

Barang/tools/ingredients yang perlu ada:

1) Wide mouth glass jar
2) Penapis kain/plastik (A big NO to metal strainer --- MKG could die)
3) Susu segar (kalau RAW lagi bagus; a big NO to UHT milk)
4) Sudu/senduk kayu/plastik


Steps of milk kefir fermentation:

1) Letakkan MKG di dasar botol/balang kaca. Tuangkan susu dari sisi balang kaca, seeloknya elakkan tuang susu terus/direct ke atas MKG. Biasanya aku guna 1 L susu Farm Fresh untuk 1 sudu besar MKG. 

Milk Kefir Grains --- after 4th cycle.
Note that the grains have double in quantity.


2) Tutup balang dengan kain yang bersih. Proses menghasilkan milk kefir adalah proses yang memerlukan oksigen. Letakkan balang pada suhu bilik selama 20-24 jam. 

Pada masa ini, bakteria Lactobacillus dalam MKG akan bertindak ke atas gula susu iaitu laktosa dan menukarkannya kepada asid laktik, manakala yis dalam MKG akan bertindak menukarkan laktosa kepada ethanol dan karbon dioksida. 

Fermentation of milk kefir in a glass jar at room temperature.
It is an aerobic process, which requires oxygen to complete.


3) Setelah 20-24 jam (fermentation period bergantung pada suhu bilik), rupa milk kefir seperti gambar di bawah. Semasa proses fermentasi, ada sesetengah MKG yang akan terapung di permukaan bersama-sama dengan cream. 
Milk kefir ---- right after 24 hours fermentation.
Before harvesting process.

4) Tapis milk kefir ke dalam balang kaca yang baru. MKG akan tersekat pada penapis. MKG ini boleh digunakan kembali untuk memulakan new batch of milk kefir brewing atau disimpan dalam sedikit susu segar ---- simpan dalam fridge. 

Milk kefir yang sudah ditapis bolehlah disimpan dalam fridge & your 'yogurt' is ready!

Rasanya memang sama macam plain yogurt. 

My home-made milk kefir.
Flavoured with raw cacao nibs.


Home-made Froyo for the little heroes.
Milk Kefir + Dates + Grapes

Milk Kefir  + Dates smoothie is a must for me every weekdays morning!
Yummylicious!
Till then see ya.

Stay Healthy The Right Way. 

Monday 6 April 2015

Gluten-free Food: Pakoora


Pakoora a.k.a Pakistani Fritters

Pssstttt....... meh sini nak kongsi lagi satu resepi gluten-free. Sesuai lah untuk mereka yang ada gluten-allergy atau gluten-intolerance.

(Basically, gluten can be found in wheat/gandum, rye & barley & sometimes oat)

Ini resepi jemput-jemput Pakistan. 

Makanan tradisi mereka lah ni. Menurut kawan aku, kalau bulan puasa, wajib kena ada ni. 

Resepi:

1) Tepung kacang kuda (boleh ditemui di bahagian yang jual tepung atta, tepung buat tosai, tepung buat maruku dan yang seangkatan dengannya). 
2) Telur
3) Ubi kentang direbus dahulu dan dipotong dadu
4) Garam
5) Baking soda
6) Cumin powder (boleh juga tambah spices yang lain untuk rasa lagi ummpph)
7) Air

Campurkan kesemua bahan. Kalau nak letak veggies pun boleh. Ikut suka. Sukatan tu agak-agak macam nak buat cekodok biasa tu. 

Deep fry. 

Siap. 

Till then see ya.

Stay Healthy the Right Way

Thursday 2 April 2015

Gluten- & Dairy-free, Eggless Homemade Nugget @ Mini Burger Patties


My precious items in the freezer

Tahun ni Ajwad masuk darjah 1. Arrghhh cepat sungguh masa berlalu. 

Darjah 1 --- Sekolah pagi (sekolah 1 sesi sahaja) --- Chinese school --- Bekal dari rumah amatlah wajib ya (Kalau bukan sekolah Cina pun amalan sediakan bekal untuk anak-anak bawa ke sekolah itu lebih bagus ya ibu-ibu & bapak-bapak.....).

Maka, sebelum sesi persekolahan bermula tempoh hari, sibuklah mummy Ajwad ni google resepi-resepi frozen yang sihat, yang lagi afdhal resepi yang senang dan tak leceh. 

Terjumpa lah banyak juga resepi home-made nugget ni. Banyak versi. Of course I choose the easiest one.......heheheheh.... with a bit of alteration here and there. 

1) Minced chicken meat
2) Himalayan salt
3) Cumin powder
4) Cinnamon powder (optional)
5) Grated carrot (optional)
6) Coriander leaves / Chinese parsley leaves
7) Black pepper coarse (optional)

Gaulkan kesemua bahan di atas dan bentukkan sesuka hati. 

Aku suka bentukkan kecil-kecil macam di atas tu, bulat-bulatkan ia dan leperkan sikit. Siap. 

Boleh terus goreng/grilled.

Kalau nak terus simpan dalam freezer pun boleh. 

Selalunya, lepas bentukkan nugget ni, aku susun bertingkat dalam bekas/tupperware. Di setiap tingkat/lapisan tu asingkan dengan baking paper untuk elakkan ianya melekat sesama sendiri. 

Then, freeze it. 

Bila nak masak, thaw kan sekejap dalam 5 minit (sementara nak tunggu minyak panas ke kan).

Senang beb! Buat banyak-banyak di kala hujung minggu, nescaya tiada pening-pening untuk sediakan snack atau breakfast di pagi hari. 

Till then, see ya.

Stay Healthy the Right Way!

Wednesday 1 April 2015

Wednesday's Tip





These are a traditional food full of beneficial bacteria to aid digestion, immune function, mood and detoxification, as well as producing vital nutrients such as B vitamins and vitamin K. That's enough for us!

Breakfast: Resistant Starch of Nasi Goreng with Lacto-fermented Celery



Post draft dan gambar ni melalui email. 

Maka kualiti gambar tak menakjubkan.

Entah mengapa, susah betul nak upload gambar menerusi bloggeroid. Asyik failed je, terus daku uninstall !

Ini breakfast pagi semalam. 

Tumbuk 6 ulas bawang putih (ya saya suka guna banyak bawang putih --- antiviral food), tumis dengan minyak kelapa dara (VCO) dan masukkan juga ikan bilis. Perasakan dengan sedikit garam Himalayan. Siap!

Hidangkan dengan sayur jeruk yang sihat itu ---- lacto-fermented veggies. Kali ni kita makan nasi goreng dengan celery ya. 

Oklah, Happy Wednesday!

Stay Healthy the Right Way!